Divokej Bill

Divokej Bill velice oblíbená a poslouchaná skupina. Její videoklipy a ukázky z koncertů dle youtube. Videoklipy, písničky, koncerty.


Divokej Bill je česká hudební skupina z Úval u Prahy, která hraje tzv. pop rock. Koncertuje po celém Česku. Uskutečnila také turné se skupinami Čechomor (10 : 20 Connection Tour), Tři sestry (Turné pro radost) a v Anglii odzpívala turné se skupinou The Levellers. Poslední CD má název Mlsná.

Skupina

Úvalská kapela Divokej Bill byla založena v průběhu roku 1997. Během dvou let se ustalovala sestava. Kapela začala koncertovat, mimo jiné hrála i na prvních ročnících Rock for People, díky čemuž navázala spolupráci s Ameba Production, která se o kapelu stará dodnes.

Když kapela přibrala do sestavy banjo jeho zvuk se definitivně ujasnil a kapela nahrála demosnímek, se kterým se přihlásila do několika vyhledávacích soutěží (Rock Nymburk, Jim Beam rock, Broumovská kytara, Rock fest Dobříš), z nichž většinu vyhrála. Na základě toho skupina podepsala smlouvu s firmou Monitor EMI na tři desky.

První vychází v roce 2000 pod názvem Propustka do pekel. Začali jezdit po klubech jako předskokani Nahoru po schodišti dolů band a spřízněných Třech sester, dostali se tak do podvědomí klubového publika. Druhá deska s názvem Svatá pravda (2001) jim mimo jiné přinesla možnost jet spolu se Žlutým psem velkou Staropramen Tour.

Na třetí desce Mezi nima (2003) kapela poprvé použila syntezátory. Pilotní singl Znamení otevřel kapele cestu do rádií. Mezitím získala Zlatou desku za deset tisíc prodaných kusů. O rok později se jim podařilo vydat úspěšné live album a zároveň DVD nazvané podle místa, kde bylo nahráno – Lucerna.
Členové
Současní

Václav „Venca“ Bláha – zpěv, kytara
Miloš „Jurda“ Jurač – baskytara, zpěv
Štěpán Karbulka – zpěv, megafon, tanec
Adam Karlík – bývalý člen smyčcového orchestru Vox Bohemicalis, odkud přešel do skupiny Divokej Bill, housle
Roman „Prochajda“ Procházka – akustická kytara, zpěv
Honza „Jack“ Bártl – banjo
Martin „Pecan“ Pecka – akordeon
Marek „Mára“ Žežulka – bicí

Bývalí

Ondřej Pospíšil – banjo (1997-1998)
Ota Smrkovský – bicí (1997-1998)
Honza „Kiska“ Veselý – bicí (1998-2003)

Diskografie
Singly

Sedm statečných (1998)
Osm statečných (1999)
Pocit (2003)

Studiová alba

Propustka do pekel (2000)
Svatá pravda (2001)
Mezi nima (2003)
Divokej Bill (2006)
Mlsná (2009)
Unisono best of (2011)

Koncertní alba

Lucerna live (CD+DVD) (2004)
Rock for People (CD+DVD) (2007)

Známé písně

Pecka
Pocit
Malování
Kotle
Čmelák
Lásko
Divokej Bill
Znamení
Síť
Rozárce
Plakala

Ocenění

1. místo v anketě Český slavík 2006 s 33 377 body.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


devět − pět =